Fogkőeltávolítás

A fogkőeltávolítás során ultrahangos eszközzel távolítjuk el a fogak felszínén lerakódott, megkövesedett baktérium telepeket. Ennek során az apró ultrahang lökések leválasztják a fogkövet a fog felszínéről. A speciális frekvencia miatt ez az eszköz a fogzománcot nem károsítja. A kezelés nem fájdalmas, de a fogkő fognyaki, íny alatti elhelyezkedése esetén igen kellemetlen lehet, ilyenkor érzéstelenítés adása szükségessé válik.

Ezt követően speciális krém segítségével polírozzuk a fogakat, így azok teljesen simává válnak. Ezek a paszták igény esetén fluoridos, fluoridmentes, mentolmentes változatban is rendelkezésre állnak. Végül szájápolási tanácsokat adunk egyénre szabottan, fogápolási termékkel látjuk el páciensünket. A fogkő újraképződésének ideje egyénenként nagyon változó, általában 3 hónap-2 év.
Ha a fogkő nem kerül eltávolításra ínygyulladás alakulhat ki. A tartósan jelen lévő fogkő belsejében lévő baktériumok krónikus fogágybetegséget okozhatnak, ami rosszabb esetben lebontja a fogainkat körülvevő csontot. Ennek eredményeként hosszú távon fogaink meglazulnak, majd kihullanak. A gyulladás következtében felléphet vérzés, kellemetlen lehellet, fogak elhalása, gócbetegség. Nem utolsó sorban a fogkő esztétikailag is igen zavaró.