Fogkorona

Cirkon, fémkerámia

 

Koronának nevezzük azt a fogpótlást, amely kívülről borítja be a meglévő fogat, és ahhoz oldhatatlanul rögzítve van. A korona készítésére leggyakrabban akkor van szükség, ha a fogszuvasodás túl nagy mértékben károsította a fogat, az sem betéttel, sem töméssel nem állítható helyre. Szükség lehet koronára nagymértékű kopás esetén, esztétikai okokból és azokban az esetekben is, amikor a fogat fogsor rögzítése céljából alakítjuk át. A gyökérkezelt fogak törékenysége miatt, ezekre is legtöbbször koronát javaslunk.
Nem javasoljuk a korona készítését ha a fog nagy mértékben mozgatható, gyulladt, rosszul gyökérkezelt vagy nagyon sok hiányzik belőle.
Gyermekeknél a 16-18 év betöltéséig célszerű várni a korona készítéssel. Fiatal korban ugyanis a fog pulpakamrája még túl nagy, így a korona előkészítése során nagyobb valószínűséggel kell gyökérkezelni a fogat.

A koronát a fogorvos – a hídhoz hasonlóan – a fogtechnikus segítségével készíti el. A korona készítés lépései a következők:
1. Betegvizsgálat, kezelési terv, röntgen készítése. Mivel a korona hosszú távú megoldás, és a foghoz rögzítve van, szükség lehet bizonyos beavatkozásokra. Ezek lehetnek: előzetes gyökérkezelés, fogkőeltávolítás, tömés, szájsebészeti műtét.
2. Csonkelőkészítés, csiszolás, fogszín meghatározás. Élő fog esetén injekciós érzéstelenítésben a fogból körkörösen eltávolítunk annyit, amennyi a leendő korona helyigénye. Ezt követően másolatot (lenyomatot) veszünk a fogtechnikus számára. Igény esetén ideiglenes koronát készítünk, amelyet ideiglenes ragasztóval a lecsiszolt fogra illesztünk.
3. A fogtechnikus a lenyomat alapján elkészíti a koronát. Bizonyos korona típusoknál szükség lehet a váz próbájára, egyszerűbb esetben a koronát egyből elkészítik.
4.A korona próbája, fix rögzítése.

A koronák anyaguktól függően sokfélék lehetnek:

Fémkerámia korona:
Ezt a korona fajtát a köznyelv porcelánnak hívja. Valójában egy fém vázra égetik rá a porcelánt, ezért a fém nem látszik. A manapság gyakran előforduló allergia miatt nikkelmentes fémet alkalmazunk, további allergiák esetén más, speciális ötvözetből (pl. titán, arany) is készíthető a porcelán korona fém alapja. A fémkerámia koronával jó esztétika érhető el, de mivel a fém nem engedi át a fényt, az így készült koronák nem érnek fel a fémmentes fogpótlások tökéletes esztétikájával.

Cirkon korona:
A cirkon korona váza cirkónium oxidból készül, erre kerül a fémkerámia koronához hasonlóan porcelán leplezés. Elkészítése speciális, úgynevezett vállas előkészítést igényel.Számos előnye van a fémkerámia koronával szemben:Esztétikusabb: A fényt jobban átereszti, ezért kimagasló az esztétikai hatása, gyakorlatilag nem lehet megkülönböztetni a valódi fogaktól.Biokompatibilis: nem tartalmaz semmilyen fémet, az allergia kockázata gyakorlatilag kizárt.Fogbarát: A csiszolás során kialakított vállnak köszönhetően a híd nem nyomja az ínyt, tökéletes rózsaszín marad. Nagyon pontos: A fogakról vett lenyomat alapján készített mintát digitalizálják, és komputer irányított gépek faragják ki CAD/CAM technológiával. Ezt követően, egyedi igények szerint, porcelánnal leplezik.