Híd

Hídnak nevezzük azt a fogpótlást, amikor a foghiányt úgy pótoljuk, hogy a pótfogat tartalmazó részt, a szomszédos fogak speciális előkészítése után, azok segítségével, fixen rögzítjük a szájban.

Bármely fog eltávolítása után hidat célszerű készíteni, mert ha megbontjuk a fogsor egységét, az eltávolított fog mögötti fog előre dőlhet, a szemben levő fog kiemelkedik, a fogak elvándorolnak, ez pedig hosszú távon állkapocs- ízületi problémákat okozhat.

Minden híd készítése előtt fogorvosi vizsgálat szükséges, a pillérfogakról rtg. készül, egyes fogak esetében előkezelés is kell. (Tömés, gyökérkezelés, csapozás, stb.) Allergia gyanú esetén speciális, fogászati allergiavizsgálatra is sort kell keríteni.

A hidak anyaguk szerint többfélék lehetnek.

Fémkerámia híd:
A köznyelv porcelánnak hívja. Valójában egy fém vázra égetik rá a porcelánt, ezért a fém nem látszik. A manapság gyakran előforduló allergia miatt nikkelmentes fémet alkalmazunk, további allergiák esetén más, speciális ötvözetből (pl. titán, arany) is készíthető az alapja. A fémkerámia híddal jó esztétika érhető el, de mivel a fém nem engedi át a fényt, az így az nem ér fel a fémmentes fogpótlások tökéletes esztétikájával.

Cirkon híd:
Váza cirkónium oxidból készül, erre kerül a fémkerámia koronához hasonlóan porcelán leplezés. Elkészítése speciális, úgynevezett vállas előkészítést igényel.Számos előnye van a fémkerámia fogpótlással szemben:
• Esztétikusabb: A fényt jobban átereszti, ezért kimagasló az esztétikai hatása, gyakorlatilag nem lehet megkülönböztetni a valódi fogaktól.
• Biokompatibilis: nem tartalmaz semmilyen fémet, az allergia kockázata gyakorlatilag kizárt.
• Fogbarát: A csiszolás során kialakított vállnak köszönhetően a híd nem nyomja az ínyt, tökéletes rózsaszín marad.
• Nagyon pontos: A fogakról vett lenyomat alapján készített mintát digitalizálják, és komputer irányított gépek faragják ki CAD/CAM technológiával. Ezt követően, egyedi igények szerint, porcelánnal leplezik.