Gyökérkezelés, gyökértömés

A gyökérkezelés első lépése a fogbélüreg megnyitása, annak sterilizálása, az ideg eltávolítása. A gyökerek hosszának meghatározásához speciális, ultrahanggal működő bemérő műszert használunk. A gyökércsatornák hozzáférését speciális tágító rendszerrel végezzük el. A tágítás során nagy hangsúlyt fektetünk a lehető legtökéletesebb fertőtlenítésre, ezért ehhez egy különleges oldatot, Solumnium Oralt használunk. Sokszor szükség lehet az előző, nem megfelelő gyökértömés eltávolítására. Ezt különböző oldószerekkel, valamint erre a célra tervezett fúróval próbáljuk kivenni. Ezek után újra kezdjük a gyökérkezelést.

Ideiglenes gyökértömést alkalmazunk azokban az esetekben, amikor a fog szövődmények (fájdalom, ciszta, vérzés) miatt nem látható el véglegesen. Ilyenkor a csatornákat különböző gyógyszerekkel töltjük fel.
A gyökértömést a szájüregtől minden esetben hermetikusan el kell zárni, ezzel akadályozzuk meg a fog újbóli befertőződését. Ezt a célt szolgálja az ideiglenes tömés.
A gyökértömött fogak kiszáradnak, meggyengülnek, elszíneződnek, ezért hosszú távú megoldásként csappal és koronával célszerű ellátni őket.